Thursday, May 24, 2012

Mari belajar MOde cameras (sekadar berkongsi ilmu)..:D

Mari kita berkenalan dgn kamera kita sendiri...org cakap xknal maka x cinta kan...
so inilah masanya untuk kita mengenali dan mencintai kamera kita. Ok, untuk pengetahuan semua MODE yang ada didalam kamera korang sebenarnya sangat memaikan peranan yang penting didalam mendapatkan gambar yang cantik dan juga terbaik. yer laa.. memang sesetengah orang tidak memperdulikan tentang semua ini, sekadar dapat mengambil gambar cukup laaa...
tetapi apekan rugi jika kamera yang mempunyai banyak fungsi dan juga kebaikan kita hanya mengunakan satu kelebihan sahaja..memg benar juga ramai org berpendapat lebih besar lens (megapixle)kamera korang lebih bagus gambarnya, bagi saya kenyataan itu adalah salah sama sekali...ini kerana, jika korang abiskan duet2 beribu2 sekalipun, xguna jugak jika hasil gambar yg korang dapat hanya seperti mengunakan kamera yg biasa sahaja btul x???kan rugi di situ...bagi saya untuk mendapatkan gambar yang cantik dan juga menarik smuanya bergantuk kepada skill yang kita miliki...sebab itu lah gambar yg diambil dan dihasilkan xkan sama bagi setiap photographers....ini kerana ia bergantung kepada skill dan kreativiti masing2...ok xperlulah sya bercerita panjang lebar mengenai pengenalan ini,so berbalik kepada motif utama kita tadi, MODE kamera sebenarnya terdapat bnyak fungsi,so that korang boleh buat effect yang korang nak kan dan hasil yang korang mahukan, dan mengikut kreativiti korang. tak bermakna kamera anda punya jumlah PIXEL yang besar tu menjanjikan gamba yang memuaskan.btul x???
Ianya lebih kepada bagaimana korang mengguna mode yang betul pada masa yang betul. Jadi bagaimana nak setting mode yang ada pada camera anda? Biarpun ianya hanya camera kompak biasa mahupun DSLR.
saya akan terangkan secara mudah apa dan bagaimana mode-mode ini mempengaruhi gambar yang akan anda hasilkan. 

1 – portrait-mode – Mode Portrait atau Potret : Seperti namanya, ianya berguna untuk anda mengambil gambar portrait di “siang” di mana sumber pengcahayaan lebih kuat. Siang kan… mesti la ade matahari atau, Indoor portrait di kawasan yang terang. Ianya juga akan turut mempengaruhi sistsem Auto Focus anda. Memandangkan kini, kebanyakan kamera kompak mempunyai teknologi Face Detection .

2- landscape-mode – Mode Landscape atau Pemandangan : As the name implies,fuyooo ! Ianya sangat berguna  ketika anda mengambil gambar2 pemandangan yang indah ciptaan tuhan… Kenapa pakai mode ni? pakai mode lain pun keluar gamba? Begini, dalam lens anda tu, ada satu mechanism bernama Aperture. Bila mode landscape digunakan, aperture tersebut akan mengecil untuk membolehkan gambar yang dihasilkan mempunyai kawasan yang berada dalam focus seluas mungkin atau lebih dikenali sebagai Depth of Field . Apabila aperture yang digunakan kecil, Ianya akan turut mempengaruhi sharpness gambar tersebut.

3- night-portrait-mode – Night Portrait Mode – Mode ini pula bersesuaian untuk digunakan jika korang nak ambil gamba kawan2 korang waktu malam…  Mode ni, akan membuatkan kamera korang akan mengira Exposure yang balance untuk meng-expose-kan subjek korang iaitu kawan2 korang beserta background korang sekali. Ianya bukanlah membuatkan background korang terang sebagaimana subjek korang, tetapi, ianya membuatkan background korang tak la gelap gelita… Ianya juga akan menyebabkan kamera anda menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…  Walaubagai manapun, saya menasihatkan korang supaya menggunakan tripod sekiranya anda perlu menggunakan mode ini.

4- night-mode – Night Mode – Night mode ini bersesuaian jika korang nak ambil gambar ketika malam… Ataupun sumber cahaya yang malap… Ianya juga akan menyebabkan kamera korang menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…

5- macro-mode – Macro Mode – Mode macro ini akan membenarkan camera  korang mencapai jarak fokus yang lebih dekat. Dimana, camera korang akan mampu untuk fokus pada objek2 yang berdekatan dengan lensa. Ianya secara tak langsung membuatkan subjek  korang kelihatan lebih besar dan dekat.

6- sport-mode – Sport Mode – Mode ini sangat berguna jika korang di dalam situasi dimana korang perlu meng-freeze-kan subjek korang. Contohnya, ketika anak2 korang sedang berlari-lari di taman, pasti korang nak ambil gambar diorg untuk kenangan masa depan kan…? kalau pakai mode portrait, nescaya akan kabur lah gamba tersebut… *kenapa & mengapa? akan diterangkan later dalam entry yang lain…
Gunakan mode ini untuk mengambil gambar sukan ataupun candid… Kerana kamera korang akan menggunakan kelajuan shutter yang lebih laju untuk meng-freeze-kan subjek  korang… Tak percaya? ambil kamera korang dan tangkap gambar kipas korang yang sedang berpusing.

Selamat mencuba…:D

No comments:

Post a Comment